Wanneer iemand tot priester gewijd werd, was het vroeger groot feest voor de familie en het hele dorp. De harmonie, het gilde en de rest van het dorp liepen uit voor hun dorpsgenoot. Boerenzoon Tiny Muskens uit Elshout groeide in de katholieke kerk uit tot een fenomeen met als bekroning zijn benoeming tot bisschop in 1994.
Titus Brandsma
De vorige keer eindigden we met het bezoek van de Paus aan Nederland. Een bezoek waar men niet massaal voor warm liep in 1985.
Muskens vertelt verder: “Bij toeval ontdekte ik in Rome de Kerk der Friezen. Op dat moment een vervallen kerkje maar dat zou veranderen. Het idee ontstond om de kerk wekelijks te gaan gebruiken. Dat betekende in de praktijk een restauratieproject dat enkele jaren zou duren. Wie gaat dat betalen? Niet alleen was er veel geld nodig, ook moesten er activiteiten ontplooid worden ín dat kerkje. In 1985 werd de beroemdste Fries zalig verklaard: Titus Brandsma die in 1942 stierf in het concentratiekamp Dachau. In de Friezenkerk werd bij die gelegenheid de Eucharistie in de Friese taal gevierd. De Nederlandse kolonie omarmde de kerk: diplomaten, studenten, zakenlieden, Nederlanders die met een Italiaan getrouwd waren, zij allen vonden in dat specifieke kerkje een stukje vaderland.” Muskens begon de historie van de kerk te beschrijven en dat resulteerde in een boek met als titel: De kerk van de Friezen bij het graf van Petrus. Het boek verscheen in 1989. Bij de opening dat jaar leidde Tiny hoge heren rond zoals premier Ruud Lubbers en minister Hans van den Broek.
De kerk der Friezen na de restauratie.
UNESCO
Zouden er voldoende gelovigen naar de wekelijkse Heilige Mis komen? Al snel ontstond er een vaste kern van bezoekers. Veel Nederlandse priesters die in Rome woonden of op bezoek waren, stonden in de rij om voor te gaan. Het duurde niet lang of we telden wekelijks enkele honderden bezoekers. Niet alleen katholieken maar ook bussen met protestante of zelfs niet gelovige belangstellenden. Onze Friezekerk kreeg een oecumenisch tintje. Kroon op ons werk kregen we van de UNESCO die de Friezenkerk opnam in de lijst van bijzondere monumenten. Behalve de inzet voor de kerk der Friezen was er tijd om te reizen. Zo bezocht ik negen keer de Verenigde Staten en doorkruiste ik 44 staten (van de 50).
Shalom
In de jaren tachtig van de vorige eeuw, liep Nederland in de ontkerkelijking voorop. De Paus riep de bisschoppen in ons land op om een andere koers te gaan varen: zoek de dialoog. Iemand als bisschop Gijsen van Roermond was hier fel op tegen want hij was een groot tegenstander van kerkelijke vernieuwing. Gijsen vertrok in 1993 met de staart tussen de benen naar IJsland. In het voorjaar van 1994 kreeg ik te horen dat het Vaticaan mij wilde benoemen tot bisschop van Breda. De paus tegenspreken is niet gepast en dus werd ik de bisschop. Met pijn in het hart nam ik afscheid van Rome, het Vaticaan en de Friezekerk. Mijn lijfspreuk zou worden: Shalom, het Hebreeuwse woord voor vrede. Mijn doel was een bindende bisschop te worden.
Het boek ‘Wees niet bang’ mogen we van de schrijver Arjan Broers als inspiratiebron voor deze rubriek gebruiken.