Als hart-, vaat- en longfysiotherapeut begeleid ik dagelijks patiënten in de acute en subacute fase. Acuut betekent: binnen de muren van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), bijvoorbeeld op de afdeling cardiologie, waar je als patiënt verblijft na een hartinfarct. Vaak word je direct geholpen met een dotterprocedure, maar regelmatig wacht je ook op een uitgebreide hartoperatie die wordt uitgevoerd in Eindhoven of Utrecht. Al in deze vroege fase komen wij als fysiotherapeuten in beeld om het belang van bewegen uit te leggen. Als hartpatiënt mag je namelijk weer voorzichtig gaan bewegen zodra ontslag naar huis in zicht komt. Denk aan een activiteit als wandelen – eenvoudig toe te passen en dagelijks uitvoerbaar.
Ook als je nog geen hartpatiënt bent, is bewegen belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) vastgesteld. Volwassenen voldoen aan deze norm als zij op minimaal vijf dagen per week minstens een half uur matig intensief lichamelijk actief zijn, zoals stevig doorlopen, fietsen of tuinieren. Voor ouderen ligt de intensiteit iets lager. Zij voldoen aan de NNGB als zij op minimaal vijf dagen per week een half uur matig intensief bewegen, zoals wandelen of fietsen. Daarnaast is het zinvol om twee keer per week kracht-, lenigheids- en coördinatieoefeningen te doen. Deze verbeteren of behouden de lichamelijke fitheid. Veel ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfredzaam blijven en niet afhankelijk worden van anderen. Een goede fysieke conditie draagt daaraan bij.
Revalidatie
Na enkele weken komen hartpatiënten voor verdere begeleiding op de polikliniek van het JBZ. Gedurende drie tot zes weken werken zij daar aan hun fysieke inspanningstraining. Vooral weer vertrouwen krijgen in het eigen lichaam en het bepalen van nieuwe grenzen zijn hierbij belangrijk. Mocht na deze poliklinische revalidatie verdere begeleiding nodig zijn, dan kun je terecht bij een gespecialiseerd fysiotherapeut in de buurt van je woonplaats.
Vaak gaan mensen daarna ook op eigen initiatief weer sporten, bijvoorbeeld in een sportschool. Ook dat is prima, want welke vorm van beweging je ook kiest: het is een van de knoppen waaraan je zelf kunt draaien om je herstel te bevorderen.
De 20 van Nieuwkuijk
Een mooie kans om (weer) in beweging te komen is De 20 van Nieuwkuijk – een wandeltocht van 20 kilometer die je samen met anderen kunt afleggen. Of je nu de hele route loopt of de afstand verdeelt over meerdere personen: je bent buiten, actief en samen onderweg. Het draait niet om snelheid, maar om het plezier van bewegen en de voldoening van iets samen bereiken. Een prachtig moment om jezelf uit te dagen én te genieten. En het mooiste is: je doet het voor een goed doel – de Nederlandse Hartstichting. Elke stap die je zet, draagt bij aan onderzoek en ondersteuning voor mensen met hart- en vaatziekten.
Dus: doe mee, kom in beweging en ervaar wat het met je doet – voor je hart, voor je hoofd en voor je algehele gezondheid.