Zaterdag 3 mei staat Heusden-vesting in het teken van de bevrijding 80 jaar geleden. Dit wordt met een groot gevarieerd evenement gevierd. Heusden schrijft dan opnieuw geschiedenis. "Een dag van grote betekenis, waarin we samen herdenken en vieren. Een moment voor alle inwoners en ondernemers van gemeente Heusden, om stil te staan bij de moed en opoffering van degenen die voor onze vrijheid hebben gestreden. Tegelijkertijd vieren we hoe ver we sindsdien zijn gekomen. We willen van 3 mei een dag vol feestelijkheden maken: een dag van herdenking én het beleven van vrijheid", aldus Karin Schuur van de organisatie Heusden Viert Vrijheid.

Door Hans van den Eeden

De herdenking van ‘80 jaar bevrijding’ wordt op zaterdag 3 mei met een groot feest afgesloten. Via een werkgroep werken organisaties samen om het Bevrijdingsfeest tot een groot succes te maken. Naast feest is er op educatief gebied veel te leren.

Het doel van het vrijheidsfeest is om vanuit het verleden onze vrijheid te koesteren. Met name door de toenemende spanningen en onzekerheden in de wereld is vrijheid niet vanzelfsprekend. Het initiatief van deze dag is vanuit de Ondernemersvereniging Heusden ontstaan. Daarna zijn er tal van met name culturele organisaties, via het Cultureel Platform, hierbij betrokken. Het zijn vooral deze organisaties die zich uitgedaagd voelden. Op het gebied van educatie leveren zij een belangrijke bijdrage aan het -gratis- evenement. De afgelopen periode werd hier in heel de gemeente vorm en inhoud aan gegeven.

Vrijheid vieren

Tal van individuele burgers ondersteunen het evenement ‘Heusden viert 80 jaar vrijheid’ van harte. Door de gemeente Heusden en verschillende fondsen zijn hiervoor middelen beschikbaar gesteld. Uit de opzet van het Vrijheidsfeest blijkt dat het een dag zal worden vol feestelijkheden. Verder wordt het met nostalgie, voordrachten, educatie, concerten en andere optredens ingekleurd. Uit het programma blijkt dat er op deze dag erg veel te doen is.

"Heusden is helemaal klaar voor deze feestelijke dag voor álle inwoners van gemeente Heusden. Een dag vol feestelijkheden, nostalgie, voordrachten, optredens en educatie over de vrijheid van toen en nu. Een stad die bruist van activiteit, met mensen die met elkaar de vrijheid beleven. Elkaar ontmoeten, genieten en leren van het verleden en wat heden zo kostbaar is voor ons… Vrijheid! Een dag vol ontmoetingen en ’s avonds een feest om de vrijheid te vieren!", aldus Karin Schuur.

Programma

Om 11.30 uur wordt het festijn op de Vismarkt door burgemeester Willemijn van Hees geopend. Daarna volgt een variatie aan muzikale optredens op de Vismarkt en de Botermarkt. Zo zullen Els Pfann, Karin Lips, Gijs van Dijk, Patrick Brekelmans en Barbara Onderdelinden muzikaal met onder andere meezingers van zich laten horen. Het publiek kan op deze dag ook niet om de Fanfare van Elshout, De Krakende Noten, het Dwergonisch Mannenkoor en Très Jolie heen. Op deze dag is meer te doen. Het stadje aan de Maas is met vlaggetjes versierd en de bewoners zijn opgeroepen om de vlag uit te steken.

Om 12.45 uur is er een indrukwekkend defilé met meer dan dertig oude legervoertuigen, drums en pipe, gildes, vaandeldragers, fanfare en nog veel meer. Na het defilé zijn deze voertuigen te bewonderen aan de Stadshaven, waarna deze vrijheidstoet rond 15.00 uur doorrijdt naar alle kernen in onze gemeente. Bijzonder is de vrijheidslunch die voor senioren op de Vismarkt wordt gehouden. De bezoeker zal de sfeer van nostalgie ervaren. Dit wordt ondersteund in winkels waar ‘vrijheidsrokken’ te bewonderen zijn. Wie een rondje in het hart van Heusden maakt kan niet om de Stadshaven heen met historische schepen in en buiten de haven, . Daar nodigt het Zeemanskoor Deining het publiek uit om mee te deinen en te zingen. Bij de aanlegsteiger van de Wiljo is het ook een mooie gelegenheid om op een duwboot en museumschip een bijzondere duikhelm te passen. Op de Botermarkt zijn oude voertuigen te bewonderen en kunnen traditionele Hollandse spelletjes gespeeld worden. Zowel op de Botermarkt als op de Vismarkt vinden continu optredens plaats; op de Botermarkt tot 17.00 uur en op de Vismarkt tot 23.00 uur. De winkels zijn open tot 17.00 uur, zijn prachtig versierd en tonen de speciaal gemaakte vrijheidsrokken.

Vrijheidsrokken.

Vrijheidsrokken.

Educatie

Wie aan bevrijding denkt kan en mag niet om educatie heen. Zo worden in de trouwzaal van het voormalige stadhuis en Lokaal 23 exposities van 35 Heusdense kunstenaars uit heel de gemeente Heusden gehouden. In Café Havenzicht wordt een expositie van leerlingen van de basisscholen gehouden. Ook is er een ‘schuilkelderroute’. Het programma voorziet ook in een presentatie door Hanneke Zuijderhoorn. Met het thema ‘bevrijding’ verhaalt zij zowel in Lokaal 23 als in het Gouverneurshuis daarover. Bijzonder is de filmvoorstelling over de bevrijding van Heusden van het Nut van het Algemeen in De Open Hof. Wie het programma bekijkt raakt onder de indruk van de veelheid aan activiteiten. Dat geldt ook voor de talkshow in Lokaal 23 over de Tweede Wereldoorlog in Heusden. Hiervoor schuiven Dineke Struiver en Gijs Bouwman aan. Wie nog energie heeft kan ook een bezoekje brengen aan de Catharijnekerk en genieten van het orgelspel. Ook is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Bosbessenbus van Scala aan de Pelsestraat. In deze bus zijn foto’s en films in de sfeer van educatie te bewonderen. Bij de opzet is gekozen voor kleinschalige activiteiten. Maar door het enthousiasme is het geheel een groots evenement geworden. Deze bijzondere dag wordt afgeloten met een groot bevrijdingsfeest.

Kortom: een dag tussen 11.30 en 23.00 uur om niet te vergeten. Voor de fietsers komt er een fietsenstalling aan de Breestraat. Parkeren voor bezoekers in de vesting is taboe. Verkeersregelaars geven aanwijzingen. Kijk voor meer informatie op https://www.heusden.nl/nieuws/80-jaar-vrijheid-in-heusden

Vredesduiven van de hand van Mees Douglas te zien in Lokaal 23. (Foto: Hans van den Eeden)

Vredesduiven van de hand van Mees Douglas te zien in Lokaal 23. (Foto: Hans van den Eeden)