Afgelopen zondag was in het Cultuurcafé van De Voorste Venne in Drunen de eerste talkshow HIER van 2025. En het café was goed gevuld. Host Barbara Lensen startte met de beste wensen voor het nieuwe jaar namen het hele team van HIER. Vervolgens stelde zijn de gasten voor, en dat waren columniste van het Brabants Dagblad Petra Bies, revalidatiearts Ilse van Nes en Miel van de Water van ‘Van De watermakers’.

De muzikale omlijsting

Vaste waarde Kristy van Kessel zocht vervolgens als side-kick de muziekgast van deze middag op en dat was gitarist Leo de Vlieger. Deze keer trad hij op met toetsenist René Laros onder de naam Leo de Vlieger Met Bril. Na de introductie werd het nummer ‘Jongen’ ten gehore gebracht.

Columniste Petra Bies

Wanneer de laatste noten hebben geklonken is het aan de HIER-tafel de beurt aan Petra Bies. Bij de trouwe lezers van het Brabants en Eindhovens Dagblad is Petra bekend als columniste op pagina twee. Ze wisselt haar schrijfwerk op deze plek in de krant af met Tony van der Meulen. Petra laat het publiek weten dat ze ooit begonnen is als journaliste en langzaam maar zeker het schrijven van columns heeft ontdekt.

Als Barbara haar aan de tand voelt leert het publiek dat Petra houdt van strakke deadlines, gek ik is op taal en dat ze haar mening snel klaar heeft. Verder legt Petra uit dat ze in haar columns graag hypocrisie blootlegt en dat ze ook graag op die manier naar zichzelf kijkt. “Ik breng graag een ode aan de twijfel”, is een mooie stelling die ze lanceert. En op de vraag van Barbara of ze bepaalde onderwerpen vermijdt, klinkt een overtuigende “nee”. Tegelijkertijd realiseert Petra zich goed dat tijden veranderd zijn en dat er niet zonder consequenties geschreven kan worden over ieder onderwerp. Mensen hebben een duidelijke eigen mening tegenwoordig en schromen er niet voor om stellig te reageren via email of via sociale media, vertelt ze. Het komt voor dat ze felle reacties te verwerken krijgt maar ze probeert de schrijvers wel altijd van repliek te voorzien, zo laat ze de zaal weten.

De pitch

Het team van EHBO vereniging Heusden vraagt tijdens een goed verzorgde Pitch om vrijwilligers die zich willen aansluiten. In heldere bewoordingen wordt uitgelegd dat het belang en de noodzaak groot zijn en dat EHBO vereniging Heusden bestaat uit een geweldige groep mensen die samen iets unieks nastreven. Aanmelden voor een cursus of als vrijwilliger kan via: secretariaat@ehboheusden.nl

Dwarslaesie

Vervolgens is het woord aan Ilse van Nes. De geboren Drunense werkt sinds 2008 als revalidatie-arts aan de vermaarde Sint Maartenskliniek in Nijmegen en is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een gedeeltelijke of complete dwarslaesie. Er ontspint zich aan tafel een diepgaand en uiterst interessant gesprek over passie, mensen helpen en het inzetten van nieuwe technieken.

Zo leert het publiek dat een dwarslaesie niets anders is dan een beschadiging van het ruggenmerg en dat er in Nederland per jaar zo’n 500 tot 600 nieuwe dwarslaesies voorkomen. Dat heeft een enorme impact op de patiënt, maar ook op zijn of haar omgeving en Ilse ziet het als haar taak en passie om de patiënt zo goed mogelijk te begeleiden vanaf het moment dat hij of zij wordt aangemeld totdat deze overlijdt.

Ilse vertelt wat het betekent als een patiënt nieuw is en wat het dan inhoudt om iemand op zijn of haar meest kwetsbare moment bij te staan. Dit vindt ze tegelijkertijd het mooiste aan haar werk.

Dat er in Ilse een uitzonderlijke vakvrouw schuilgaat blijkt nog maar eens als Barbara meldt dat Ilse in 2023 de Van Hoytema trofee gewonnen heeft. Een unieke prijs die wordt uitgereikt aan artsen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de revalidatiegeneeskunde. Ilse heeft meegewerkt aan de ontwikkeling en het inzetten van het zogenoemde exoskelet. Dit exoskelet biedt sommige mensen met een dwarslaesie de mogelijkheid om weer mobiel te zijn. Ilse laat ter afsluiting weten dat er nog veel te winnen is, maar dat de technische ontwikkelingen snel gaan. Op de vraag of dwarslaesies in de toekomst kunnen worden behandeld zodat patiënten weer kunnen lopen antwoord Ilse goede hoop te hebben op perspectief.

Minibieb

Maureen Jacobs verzorgde de vaste rubriek Minibieb en nam het thema Blue Monday als leidraad. In haar inleiding vertelde Maureen over haar voorkeur voor prentenboeken en zo maakte ze het bruggetje naar haar keus voor het boek ‘Het mooiste blauw’ van schrijfster Ibtihaj Muhammed. Het boek gaat over een meisje dat voor het eerst met haar Hijab naar school gaat en te maken krijgt met kwetsende opmerkingen. De schrijfster van het boek staat bekend als de eerste olympische medaille-winnaar die met een hijab deelnam aan de Olympische spelen. Dat gebeurde op het onderdeel schermen op de spelen van Rio de Janeiro, in 2016. Maureen maakte er een ontroerend betoog van en dat werd nog eens extra versterkt door de getoonde beelden van Ibtihaj Muhammed in actie tijdens de spelen in Rio.

Primeur

Nadat Leo de Vlieger het nummer ‘Arbeid, Kapitaal’ heeft opgevoerd is het aan de HIER-tafel de beurt aan Miel van de Water. De in Nieuwkuijk woonachtige Miel bestiert samen met zijn compagnon en broer Hugo het bedrijf Van de Watermakers dat artiesten binnen de muziekindustrie ondersteunt op verschillende vlakken. “Zie ons binnen de muziekindustrie als een Zwitsers zakmes”, zo laat Miel de zaal weten. “Wij ondersteunen muzikanten onder andere bij het maken van muziek, uitgeven, distributie, administratie of management."

Miel vertelt over Zanger Kafke als een goed voorbeeld van wat Van de Watermakers hebben weten te bereiken. Wat ooit begon als een grap in een kroeg is inmiddels uitgeroeid tot een volwaardige act met ruim 150 optredens per jaar en afgelopen zomer een single in samenwerking met Frans Bauer. Ook zijn ze betrokken bij de Bankzitters. Voor deze grote Nederlandse act verzorgen ze met name de distributie en marketing.

Het is het publiek al snel duidelijk dat hier iemand zit met een enorme passie voor muziek maar die ook nuchter genoeg is om te melden dat het in de muziekindustrie ook zomaar anders kan lopen. Als sprekend voorbeeld noemt Miel de corona-periode die destijds als een enorme rem werkte op de ambities en groei van zijn bedrijf. Tegelijkertijd zorgde die periode ook voor tijd om na te denken en te werken aan een verdere ontwikkeling, zo vertelt Miel. Of we nog iets van Zanger Kafke gaan horen? Miel laat weten dat er eind januari een nieuwe single gaat uitkomen met de titel 'Beter laat dan nooit beginnen'. Een mooie primeur dus nog bij Talkshow HIER.

Een meer dan geslaagde talkshow loopt ten einde als René Laros mooi pianospel laat klinken terwijl Barbara Lensen de gasten en het publiek bedankt. De volgende HIER is te horen en te zien op 16 februari met weer een tafel vol spraakmakende gasten. Wij raden een bezoek zeker aan!

Foto's gemaakt door Drunen4you.