Voor de markante Hub Keulers (1950) uit Heusden is vliegvissen een verslaving. Hij is vaak aan de waterkant te vinden. Dan geniet hij intens van het vissen en van de natuur.
Door Hans van den Eeden
Wie om een praatje verlegen zit kan altijd bij Hub Keulers terecht. In de sfeer van een sociëteit is het pand aan de Vismarkt een komen en gaan van bekenden. De deur van de voormalige fietsenzaak van Van Hoften staat altijd wijd open. Als ervaringsdeskundige wordt hij regelmatig om advies gevraagd. Verder gaat hij vaak vroeg met zijn hengel op pad. “Het liefst zit ik met mijn vismaten aan de waterkant. Dat is ook gezellig. Uit respect gooi ik de gevangen vissen altijd terug.”
De markante gepensioneerde sergeant-majoor is in het Zuid-Limburgse gehucht Nierhoven bij Nuth geboren en woont sinds 1984 in de vesting. Bij defensie was Hub technisch instructeur op HTS niveau. “Met plezier denk ik terug aan de saamhorigheid en de kameraadschap in het leger.” Met een dubbel gevoel denkt hij aan zijn roomse jeugd in het katholieke Limburg terug. “De kerk was te veel in de samenleving vervlochten. Zo moest je verplicht dagelijks naar de kerk. Dat was voor hem veel te dominant. Met een ondeugende glimlach vertelt hij over zijn geliefde: “Ik was 17 en Mia was 16 jaar oud. We keken elkaar in de kroeg, waar zij werkte, diep in de ogen. De vonk sloeg meteen over. Wij trouwden al op jonge leeftijd.” Vanuit een regeling van minister Vredeling kreeg Hub het minimumloon in plaats van soldij uitbetaald. In 2013 is Mia door een hartstilstand plotseling overleden. Het heeft hem wel enige tijd gekost om dit verlies te verwerken. Zijn passie voor de natuur en het vliegvissen gaven hem troost en opnieuw vleugels. Welbespraakt vertelt hij dat vliegvissen een bijzondere tak van de hengelsport is.
Hub Keulers. (Foto: Hans van den Eeden)
Aas
“Een visser probeert met aas vis te lokken. Bij het vliegvissen observeren en lezen we het water. Als je goed kijkt zie je dat vissen druk bezig zijn om een variatie aan insecten en vliegen te vinden. Bij het vliegvissen imiteren we de insecten en de vliegen op een bijzondere wijze. Dit doen we door de namaakharen en -veren aan een draadje aan de haak te binden. De hanen- en kippenveren zijn restanten van geslachte dieren.” Enthousiast vertelt de Heusdenaar dat kennis, inzicht en ervaring over vliegvissen van belang is. Dat betekent dat je je ook in het ecosysteem van het water moet verdiepen. Omdat er bij te helder water in verhouding weinig insecten voorkomen kom je daar ook minder vissen tegen. Ondiep wat troebel water is daarom geschikter. “Regelmatig vis ik in de Heusdense grachten, de Bergsche Maas, de Merwede of in de Biesbosch. Hier is van alles te vangen: van brasems, blankvoorns, bittervoorns, karpers tot snoeken.” Hub vertelt dat je inzicht moet hebben welke vis waar zwemt. Verder welke insecten er worden gegeten. De vliegvis moet daarop afgestemd zijn. Ook het ‘toeslaan’ op het juiste moment en een beetje geluk is van belang. Keulers is een expert in het maken van kleurrijke kunstvliegen. “De vissen laten zich niet bij de neus nemen. Ze beschikken over een fantastisch gezichtsvermogen. Als uitdaging heb ik de flashback fashiontale red. bedacht. Dit is een geweldige kunstvlieg om forel te vangen.”
Nooit uitgeleerd
Hij vertelt dat techniek en de locatie van belang zijn. “Ik sta bij voorkeur in mijn waadpak in ondiep water zoals het Oude Maasje. Als een lasso laat ik de vislijn met een kunstvlieg over het water scheren. Als een vis, na geduldig wachten, toehapt ben ik gelukkig. Hub vertelt dat hij aanvankelijk in de vesting een snoepwinkeltje runde. Later veranderde dit in een winkel in vliegvisgerei. Sinds enige jaren woont hij in de Breestraat. Maar toch is hij regelmatig op zijn voormalige stek, als een soort verslaving, te vinden. Hij vertelt in de ban te zijn van de natuur. Hij bezit ruim 150 boeken over de natuur. Verder is hij geabonneerd op verschillende internationale tijdschriften “Het lezen geeft me nieuwe inzichten. De natuur is zo fascinerend dat je nooit bent uitgeleerd.” Met plezier denkt hij terug aan de contacten met kunstenaar Peter Bol. “Voor zijn schilderijen heb ik veel lijsten gemaakt.” Keulers ervaart het kleinschalige Heusden-vesting als een warme deken met een dorpse sfeer. “En dat moeten we koesteren.”