Oudheusden krijgt door de realisatie van een MFA meer kleur op de wangen. Deze Multi Functionele Accommodatie (MFA) aan de Kasteellaan moet het trefpunt van de kern worden. Op 26 november werden de bewoners bijgepraat over de voortgang.
Door Hans van den Eeden
Wie door de Kasteellaan in Oudheusden wandelt, is verrast door de facelift. In het oog springt de nieuwbouw van basisschool De Dromenvanger, de Leilinde en de kinderopvang Mikz. Wie verder loopt, ziet dat het al een centrale mooie en groene plek is. Dit wordt versterkt door de openbare bibliotheek en de onlangs gerenoveerde sporthal De Kubus. Verder de ouderen sociëteit van de vereniging Senioren Heusden, de Jeu de Boules baan en het consultatiebureau. Wie een ommetje maakt komt ook langs de huisartsenpost. Ondanks deze voorzieningen wordt de Kasteellaan door velen (nog) niet als het ‘Hart van Oudheusden’ ervaren. De gemeente Heusden is onder leiding van wijkwethouder Peter van Steen druk aan de slag om de positie van deze laan, genoemd naar het voormalige kasteel Nieuwenroy, te verstevigen. Dat betekent dat buurthuis De Schakel onderdeel van de MFA zal worden. De opzet is dat ook de maatschappelijke positie van de bibliotheek verstevigd gaat worden. De bibliotheken hebben zich van een ‘uitleencentrale van boeken’ sterk ontwikkeld. De bibliotheek biedt thans al ruimte voor spreekuur van Bijeen en het Digicafé wordt er gehouden. Ook vond in de bibliotheek recent in het kader van het project ‘Verschillen verbinden’ een boekpresentatie en expositie over het multiculturele karakter van het volkstuinen complex plaats. De opzet van het MFA is dat de functies en indien mogelijk de accommodaties aan elkaar gekoppeld worden. Hierbij vormt de bibliotheek in Drunen een belangrijke inspiratiebron. Om de betrokkenheid van de inwoners van Oudheusden te versterken werden tal van bijeenkomsten georganiseerd.
De Dromenvanger aan de Kasteellaan. (Foto: Hans van den Eeden)
Francine Houben
De plannen zijn ontwikkeld door architectenbureau Mecanoo onder bezielde leiding van architect Francine Houben uit Herpt. Houben is een toonaangevende architect met internationale allure. Zo gaf Mecanoo de wereldberoemde openbare bibliotheek 5th Avenue in het hart van Manhattan, New York, een nieuw gezicht. In Nederland is Houben bekend van de bouw van de bibliotheek van de TU Delft. Ook bouwde ze ‘De Nieuwe Schuur’ in Herpt. Bewust is ‘verduurzaming’ bij het MFA een sleutelwoord. Een voorbeeld is het opknappen van de sporthal De Kubus waarbij gekozen voor een verduurzaming van het complex. Zo werden aan de zuidkant van de gevel zonnepanelen en warmtepompen geplaatst en de kozijnen vervangen. Ook is een ‘landingskuil’ voor de turnvereniging Inion gerealiseerd. Door onder andere deze maatregelen wordt de CO2 uitstoot met 78 procent verminderd. Verder is de sporthal volledig gasloos. Deze verduurzaming is een inspiratie voor de realisatie van de nieuwe MFA. De metamorfose van Oudheusden werd al jaren geleden onder andere door de realisatie van het Castellum, de hofjes en de nieuwbouw al ingezet. De wensen voor de realisatie van een MFA komen niet uit de lucht vallen. “Ondanks de gevarieerdheid mis ik een centrum in Oudheusden. De Kasteellaan zou een goede optie zijn. Dat wordt onze inzet voor het project ‘Hart voor de buurt’ “, aldus gaf wethouder Margo Mulder in 2013.
De Schakel
In verband met de opzet is duidelijk dat deze accommodatie ook een functie voor de kernen uit de voormalige gemeente Heusden zal zijn. De praktijk is dat inwoners uit de voormalige gemeente Heusden al gebruik maken van voorzieningen in Oudheusden. Het betreft met name de bibliotheek, de huisartsenpost, de tandarts en de supermarkt. Voor buurthuis De Schakel betekent de realisatie van de MFA zowel een verbetering als een verandering. Ook de wijkwinkel zal daar worden ondergebracht. Aanvankelijk stond De Schakel op een binnenterrein aan de Lombardstraat in de vesting. De stalen constructie werd in de jaren zestig met een kraan opgepakt en in Oudheusden neergezet en herbouwd. De eerste bewoners van Oudheusden herinneren zich nog het zwembadje achter het gebouw.
Om de huidige ontwikkelingen van Oudheusden beter te begrijpen is een stap in de periode van de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk. De Heusdense scheepswerf Verolme en het conservenbedrijf Wagemakers-Feste groeiden als kool. Door de Tweede Wereldoorlog waren de huizen in de vesting verwoest en vervallen. De vraag naar betaalbare woningen was groot. Dit wordt door de geboortegolf versterkt. Veel jongeren willen trouwen. Om Heusden-vesting een impuls te geven besluit de gemeenteraad om de wallen de gracht in te schuiven. Wethouder De Haan, eigenaar van de scheepswerf, was de drijvende kracht achter het plan. Het idee was om nieuwe huizen en hoge flats in de vesting te bouwen. Doch door het ingrijpen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg liep het anders. In 1965 werd door de gemeenteraad – onder druk van de Rijksoverheid- besloten om de vesting te behouden. Verder om als alternatief nieuwbouw in Oudheusden te realiseren. De werf wordt uitgebreid en veel mensen van buitenlandse afkomst gaan daar werken en in Oudheusden wonen. Zowel de koop- als de huurwoningen waren betaalbaar. Toeval of niet: een van de eerste straten heet de Verolmestraat. Op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, voorzieningen en leefbaarheid liggen er in Oudheusden genoeg uitdagingen.