Oudheusden is een kern waar pit in zit. Er is ambitie genoeg om het dorp verder te ontwikkelen. Dit is de mening van de in Oudheusden geboren en getogen Patricia Couwenberg (1970). Als voorzitter van Buurt Bestuurt is dit haar laatste jaar. Ze is dringend op zoek naar een opvolger om de voorzittershamer over te dragen.

Tekst: Hans van den Eeden

Sinds 2010 ben ik actief bij Buurt Bestuurt Oudheusden. We houden de vinger aan de pols om de leefbaarheid van onze kern verder te ontwikkelen. De afgelopen zes jaar was ik voorzitter, maar nu ik ga stoppen kan ik helaas geen opvolger vinden. Als niemand zich meldt dan moeten we helaas Buurt Bestuurt Oudheusden opheffen. Dat zou heel erg jammer zijn.” Deze heldere mening ziet ze als een uitnodiging aan een opvolger om zich te melden. De reden van haar vertrek is de verhuizing van haar gezin naar Sprang-Capelle. De taak van de voorzitter is om verbeterpunten van bewoners binnen Buurt Bestuurt te bespreken. Verder om samen met het team activiteiten, zoals het succesvolle Pleinfestijn en de Oldtimer dag, te ondersteunen.

Samenwerking

Net als in iedere kern spelen er in Oudheusden problemen en zijn er wensen. Door Buurt Bestuurt worden bij verschillende instanties problemen onder de aandacht gebracht. Dit overleg vond en vindt plaats met onder andere woningcorporatie Woonveste en de gemeente Heusden. Verder met de basisscholen en Buurthuis De Schakel. Veel lof heeft Patricia over de samenwerking met de politie en de wijkboa’s. Patricia is zich ervan bewust, dat ze veel tijd en energie in haar passie van het voorzitterschap heeft gelegd. Haar opvolger kan en moet eigen accenten leggen. Onder het motto ‘alleen gaat het sneller, maar samen kom je verder’ is samenwerking met partners noodzakelijk.

Nieuwbouw

Oudheusden wordt gevoed door haar geschiedenis, maar er zijn belangrijke actiepunten. Voorbeelden zijn nieuwbouw in De Oosters, verduurzaming en aandacht voor jongeren en ouderen. Het zorgcentrum Sint Antonius verhuist vanuit de vesting naar Oudheusden. Ook wordt gewerkt aan de gebiedsontwikkeling in de eerste fase van de Kasteellaan. De bouw van een multifunctionele accommodatie (MFA) en de basisscholen zijn in volle gang. Oriëntaties zijn er om ook de welzijnsfunctie van buurthuis De Schakel en de Openbare Bibliotheek daar een plaats te geven.

Om de ontwikkelingen van Oudheusden beter te begrijpen is een stap naar de periode na de Tweede Wereldoorlog noodzakelijk. Het was de periode van wederopbouw. De Heusdense scheepswerf Verolme en het conservenbedrijf Wagemakers-Feste, aan de rand van de vesting, groeiden als kool. Door de Tweede Wereldoorlog werd de huizenbouw in de vesting gestagneerd. Veel huizen in Heusden waren verwoest en er was sprake van verpaupering. De vraag naar nieuwe betaalbare woningen was enorm. Dit werd door de geboortegolf versterkt. Om Heusden-vesting een impuls te geven was er een gemeentelijk politiek breed gedragen plan om de wallen in de grachten te schuiven. Het idee was om nieuwe huizen en flats te bouwen. De eerste flats werden in de Pelsestraat en de Molenstraat gebouwd. Deze flats staan er nog steeds. De historische Demer zou de rand van Heusden worden. Fel tegen het plan was de vernieuwde Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Verpaupering

De verpaupering van Heusden bleek de redding van de vesting en tevens de start van woningbouw in Oudheusden. In 1966 werd burgemeester Gerard Scholten ‘bouwpastoor’ van de restauratie van de vesting en de ontwikkeling van Oudheusden. De scheepswerf werd uitgebreid. In 1960 werd met ambitie gestart met de woningbouw in de E. van Goghstraat en Verolmestraat. Veel jongeren die gingen trouwen zeiden hun ouders in de vesting vaarwel en verhuisden met een goedkope hypotheek naar Oudheusden. Daardoor is er anno 2023 sprake van familierelaties tussen inwoners van Oudheusden en de vesting. Ook werden er nieuwe grotere huizen via zelfbouwers gebouwd. Een voorbeeld is het Hazepad, dat door ‘de spontane bouw’ gekscherend het ‘Beunhazenpad’ werd gedoopt. Het wooncomplex het Castellum verwijst naar het kasteel, dat in 1589 door de Spanjaarden is verwoest. Deze nieuwbouw bevestigt waarom Oudheusden ouder is dan de vesting. Voor de toekomst liggen er nog uitdagingen. Een voorbeeld is, wat gaat er gebeuren als de opheffingsuitverkoop van Meubelzaak Schreuder daadwerkelijk achter de rug is? Het is een mooie gelegenheid om in de sfeer van duurzaamheid in het complex een Kringloopcentrum te vestigen. Gevoed door de geschiedenis kan de nieuwe voorzitter van Buurt Bestuurt gericht op de toekomst aan de slag. Nadere informatie: voorzitter@buurtbestuurtoudheusden.nl.