JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Herdenken, verbinden, vieren en vooruit kijken

Emotioneel en bevlogen toekomstgericht Vrijheidsconcert in Voorste Venne

Vrijheid moet gekoesterd en onderhouden worden. Dit werd zondagmiddag tijdens Vrijheidsconcerten in De Voorste Venne bevestigd. Velen werden tijdens de uitverkochte ‘meezingconcerten’ emotioneel geraakt.

Door Hans van den Eeden

Bij de opzet van het concert stonden de samenhangende thema’s ‘Herdenken, verbinden, vieren en vooruit kijken’ centraal. Deze werden door het Symfonisch Blaasorkest van de Harmonie Heusden en het Groot Dwergonisch Mannenkoor op juiste toonhoogte de zaal in gespeeld en gezongen. Voor het zover was werd het publiek in de foyer welkom geheten door ‘Drop Dead Gorgeous’. Zij zijn muzikaal beïnvloed door iconen als de Andrew Sisters, Glenn Miller en Scott Bradlee. Het concert werd door cultuurwethouder Jeroen van den Bosch met passie aan elkaar gepraat. Dit kreeg door de tweespraak over 80 jaar bevrijding met collega Johan Meesters een extra accent. Hierbij werd stilgestaan bij de betekenis van vrijheid voor Meesters en zijn kinderen.

Leven in vrijheid

Bij de start van het concert werd met de trailer van de film ‘Band of Brothers’ van Michael Kamen de toon voor het thema ‘herdenken’ gezet. Het verhaalt over de gedrevenheid en verschrikkingen van de soldaten van de Amerikaanse East Company. Hierbij werd het professionele gehalte van het Symfonisch Blaasorkest onder leiding van Johan Smeulders bevestigd. De bijzondere combinatie met het Groot Dwergonisch Mannenkoor maakte duidelijk dat muziek verbindt. “De noodzaak om vrijheid te vieren is mede bedoeld om het gevoel van het ‘leven in vrijheid’ te koesteren”, aldus Meesters. Toepasselijk volgde de solo van Cor Puts van het lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. In de tekst staat iemand die op zoek is naar geborgenheid en die ze vertrouwt centraal. Het symfonisch blaasorkest voelde zich met de song ‘To my country’ van Bernhard Zweers helemaal thuis. Het lied werd oorspronkelijk tussen 1886-1890 geschreven. Het vormde destijds een stimulans voor ‘muzikaal patriottisme’.

Met het thema ‘leven in vrijheid’ ging Jeroen van den Bosch in op de actualiteit. “Een voorbeeld is de vreselijke oorlog in Oekraïne. Duizenden mensen zijn vanuit hun eigen vaderland op de vlucht.” Betrokken ging Nataliia Yarych uit Oekraïne in op basis van haar eigen ervaringen op de actualiteit. Na haar emotionele betoog werd naar het thema ‘verbinden’ geschakeld. Door het spelen van Banja Luka, volgde een reflex op de verschrikkingen in Bosnië en de burgeroorlog in Joegoslavië in de jaren negentig. De vertolking van Banja Luka door het Symfonisch Blaasorkest raakte de aanwezigen. Als ondersteuning om bij te komen werd de klassieker uit 1990 ‘Iedereen is van de wereld’ de zaal ingezongen en gespeeld. Dat vrijheid belangrijk is voor jonge generaties werd door de jeugdburgemeesters Kate en Huub verwoord: ”Ik wil niet alleen terugkijken naar het verdriet van vroeger, maar ook naar de hoop van de toekomst.” De thema’s ‘herdenken en verbinden’ kregen een gloedvol vervolg met het vieren van de vrijheid. Dit werd muzikaal vertolkt door het lied ‘Alles wat Ademt’ uit 1985 van Rob de Nijs. Het lied werd tegen de achtergrond van de Koude Oorlog muzikaal vertaald. Gedreven hanteerde Ton Baest hierbij het dirigeerstokje. Tijdens het concert was er ook bijzondere aandacht voor de Heusdense veteranen, die bij vredesmissies betrokken waren. Symbolisch toonden zij op het scherm een kleine herinnering.

Waardige viering

In de sfeer van een ‘achteruitkijkspiegel’ werd het nummer Reunion and Finale van Randy Edelman gespeeld. De muziek uit de film Gettysburg (1993) gaf een goed beeld van rivaliserende partijen uit de Amerikaanse vrijheidsoorlog in 1863. Het gedicht ‘Blijheid’ van Hester Heijmans van de bibliotheek Heusden gaf de verbinding van generaties weer. Haar bijdrage is door gesprekken met Drunense jongeren tot stand gekomen. Tijdens het concert werd duidelijk, dat vooruit kijken van vitaal belang is. Met veel windkracht werd het toepasselijke lied ‘Haal alles uit het leven’ van Wolter Kroes door de aanwezigen gezongen. Als afsluiting werd symbolisch naar de swingmuziek uit de jaren ’40 van Glenn Miller gegaan. Miller wordt beschouwd als belangrijke muzikale vertolker van de generatie van de Tweede Wereldoorlog. Van Amerika volgde de muzikale overstap naar dicht bij huis: de gemeente Heusden. Het was aan solist Willem Klerks om ‘Het Heusdense land’ op aanstekelijke melodie van ‘Le lac de Connemara’ van Michel Sardou te vertolken. Nadat het applaus was gedoofd werd als slot ‘Land of Hope and Glory’ gespeeld. Het vrijheidsconcert was een beleving die, samen met de 150 zangers en muzikanten, met het publiek waardig werd gedeeld. Het concert was een waardige en viering van de vrijheid.

Foto’s gemaakt door Drunen4you.