Drunenaar Adri Eijkemans (69) is in de ban van filmen. Met zijn camera is hij een geziene gast bij tal van evenementen in de gemeente Heusden. Naast een terugblik kijkt hij graag vooruit.

Door Hans van den Eeden

Adri Eijkemans is er de man niet naar om stil te zitten. Bij tal van evenementen maakt fraaie filmreportages. Deze deelt hij weer op internet. Deze voormalige werknemer van Lips in Drunen kwam in 2011 door afkeuring in de ziektewet thuis te zitten. Hele dagen op de bank zitten en TV kijken bleek aan hem niet besteed. Op advies van de arts bleek het ontwikkelen en uitvoeren van een hobby een uitstekende remedie. Zo bleek het digitaliseren op zijn lijf geschreven. Hij hielp veel mensen die nog 8 mm films en dia’s hadden liggen. Gedreven ging hij met deze uitdaging aan de slag. In zijn huis richtte hij een kamer als studio in. Snel voelde hij zich er tussen de beeldschermen en apparatuur op zijn gemak. Bij een bezoek aan zijn studio zijn veel oude 8 millimeter camera’s en toestellen te vinden. Deze werkomgeving en de mix van ambitie en creativiteit werken stimulerend op hem. Door zijn gedrevenheid voor het maken van films, flitsen en reportages kwam alles in een stroomversnelling. Snel bleek dit een goed medicijn voor hem te zijn. Door zijn brede belangstelling had hij snel oog voor de variatie aan activiteiten en evenementen, die in de verschillende kernen van de gemeente Heusden worden georganiseerd. Geholpen en gestimuleerd door echtgenote Mia ging hij aan de slag. Tijdens het interview benadrukt Adri, dat hij de resultaten van zijn passie wil delen. Verder doet hij het niet om geldelijk gewin.

Art Festival

Zijn oeuvre van opnames is groot en loopt sterk uiteen. Hij werkt niet in dienst van een organisatie, maar bedenkt – creatief als hij is- zelf de onderwerpen. Dit loopt uiteen van Candlelight Shopping, Zwemfestijn tegen Kanker tot het onlangs gehouden Art Festival van Kunstvesting Heusden. Het ging en gaat bij hem om eenmalige opnamen. In verband met de actualiteit werkt hij snel aan het eindresultaat.

Naast eenmalige reportages maakte hij series in de sfeer van cultuurhistorie. Een voorbeeld is een serie over ‘Verdwenen winkels’ in de kernen van de gemeente Heusden. Adri: “Deze winkels en de sfeer hiervan zitten veelal nog in het geheugen van mensen gegrift. Het was een grote uitdaging om de historie van deze winkels vast te leggen. De herkenning en de waardering waren en zijn groot. Dat geldt ook voor de serie ‘Ons klupke’. Vaak zijn mensen op kleinschalig niveau actief. Hierbij staan vaak ontmoeting en recreatie centraal. Omdat ik de mensen blij wil maken geeft dit mij veel voldoening." Het is ondoenlijk om alle activiteiten op te sommen. Daarom een keuze. Goede herinneringen heeft hij aan de opnames, die hij van de Jostiband in 2023 maakte. Het versterkte het zelfrespect van deze mensen met een verstandelijke beperking. Dat geldt ook voor de traditionele Nieuwjaarsduik en de activiteiten van ‘Kerstdurp Elshout’. Ook bij de uitvoering van The Passion in De Voorste Venne, de ‘Samenloop voor de Hoop’ en het Groot Dwergonisch Mannenkoor was hij present.

Adrie Eijkmans, Charlotte Bol en Noortje van der Putten. (Foto: Hans van den Eeden)

Adrie Eijkmans, Charlotte Bol en Noortje van der Putten. (Foto: Hans van den Eeden)

Gildes

Ook filmde hij kerstgala’s waaraan 15 zangers en 12 koren aan deelnamen. “Afhankelijk van de omstandigheden werk ik met een aantal verschillende camera’s. Enkele mensen helpen dan mee. Adri vertelt dat hij de onderwerpen zelf bedenkt. Thans is hij bezig met een serie over de gildes in de gemeente Heusden. “Onze gemeente heeft een variatie aan gildes. Ieder met een eigen geschiedenis en verhaal. Naast het schieten vervullen ze een belangrijke rol bij bijvoorbeeld dodenherdenkingen.” Bijzonder is voor hem het Gilde van het Onze Lieve Vrouwe Schuts uit Elshout. Hij laat filmbeelden zien van de presentatie met vlaggen, vanen en tromgeroffel van ‘Onze Dag’ als afsluiting van de meimaand. Thans is hij bezig met opnamen van het Gilde St. Blasius uit de Vesting. Bij de serie over de gildes filmt hij en Charlotte Bol neemt interviews af. Haar opa, de kunstenaar Kees Bol (1916-2009 ), was beschermheer van het Gilde. Haar betrokkenheid van dit cultureel erfgoed wordt versterkt, omdat haar vader, de fijnschilder Henri Bol (1945-2000), hoofdman van het St. Blasius gilde was. Zie: You tube:televisieheusden.nl.