Als je aan kinderen vraagt waar melk vandaan komt zeggen ze vaak: ‘uit de koelkast’. Hierbij wordt geen relatie tot melkkoeien gelegd. Aanleiding voor volkstuinders Ineke Stegenga en Desiree Greefkens om via een educatief project bewustwording van de jeugd te verbeteren.
Door Hans van den Eeden
Ineke Stegenga en Desiree Greefkens maken zich zorgen. Aanleiding is het feit dat veel kinderen nauwelijks iets weten over de oorsprong van voedsel. Eigen ervaringen in het volkstuinencomplex in Oudheusden werkt voor hen motiverend om daar een bijdrage aan te leveren. Ze lieten er geen gras over groeien. In de bibliotheek in Oudheusden werd op 26 juli in het kader van het project ‘Zomerplezier’ een workshop, speciaal voor kinderen, gehouden. Tijdens de workshop maakten de kinderen met eierdozen, aarde en zaadjes een eigen minituintje. Tevens werd er uitleg over de zaadjes en de groei daarvan gegeven. Ook werd kennis gemaakt met de ‘zadenbank’, die permanent -gratis- voor de bezoekers beschikbaar is. De zaden lopen uiteen van kleine pimpernel, rode paprika, boerenkool, rode amarant kattenstaart, vaste boekweit tot gele snijbiet. Voor velen is dit aanleiding om zich op de computer nader over de zaai- en oogstperiode te informeren. Dat geldt ook voor de paarse judaspenning, de bio pompoen en malve het kaasjeskruid. Inspirerend zijn de verfplanten, zoals de wede. Ook zaadjes van het vingerhoedskruid zijn populair.
Bij het project werd bevestigd, dat de openbare bibliotheek steeds meer een maatschappelijke functie heeft gekregen. “We gaven uitleg over de zaadjes en de groei daarvan. Na afloop konden de kinderen de mini-tuintjes in de vorm van eierdozen mee naar huis nemen. De zaadjes liggen permanent in zakjes in een zadenbank. Veel van de zaadjes zijn van de volkstuinders afkomstig. Ook worden ze in een ‘zadenbus’, die bij de entree van de volkstuin Oudheusden staat, gedoneerd.
Zaadjes uit de zadenbank (foto: Hans van den Eeden)
Inspirerende volkstuin
Het blijft voor de kinderen erg spannend wat het uiteindelijke resultaat zal zijn,” aldus Ineke. Beide dames zijn voor dit project gemotiveerd. Dat komt met name door hun eigen ervaringen in hun volkstuin in Oudheusden. Ze willen een bijdrage leveren aan de bewustwording van de jeugd. Dit met betrekking tot voedselproductie, biodiversiteit en de relatie van gezondheid en voeding. Zowel Ineke Stegenga als Disiree Greefkens zijn regelmatig in hun moestuin te vinden. Ineke verbouwt samen met haar partner Willem al geruime tijd ‘groene producten’. Hun tuin staat vol met een variatie aan groentesoorten. Van de meeste producten worden chutneys, jams, wijnen en ‘Oudheusdense likeur’ gemaakt. Voor haar is de volkstuin in Oudheusden een plek om te koesteren. Zes jaar geleden verhuisde Ineke met haar man van Oudheusden naar een appartement in Vlijmen. Maar de tuin hebben ze als een inspirerende stek aangehouden. Veel groente en fruit wordt ingemaakt. Kruiden groeien binnen handbereik. Zo kan er iedere dag van genoten worden. Bijzonder is haar kas waar ze tomaten kweekt. Vol belangstelling volgt ze het rijpingsproces. De sfeer van de volkstuin en de verbondenheid met andere tuinders uit andere culturen spreekt haar aan. Dit wordt door zowel de vogelgeluiden als het kwaken van de eenden versterkt. Tijdens een bezoek aan haar tuin laat ze haar kas met tomaten in ontwikkeling zien. Langzaam krijgen de tomaten blosjes op de wangen.
Ineke Stegenga voor haar kas. (Foto: Hans van den Eeden)
Tuinieren verbindt
Een bezoek aan de volkstuin van Desiree Greefkens is een oase van rust en inspiratie. In een rotanstoel kan ze na het wroeten in de aarde op adem komen. “Iedere keer als ik in de tuin ben geeft me dit een vakantiegevoel. Het is een echte tegenhanger van mijn woonplek op een bovenwoning in de vesting. Zo ben ik zowel met de natuur als fysiek bezig.” Ze kweekt tal van groene producten, zoals tomaten, komkommers en sla. Sfeervol is de mix van mooie kleurrijke bloemen.
Bijzonder voor haar is de communicatie met tuinders uit andere culturen. “We helpen elkaar, geven adviezen en hebben ook persoonlijke aandacht voor elkaar. Iedereen tuiniert op zijn of haar eigen wijze en legt zijn eigen accenten. Kortom: respect via het tuinieren.” De betrokkenheid van Desiree met de natuur wordt gevoed door de groene omgeving van het Nationaal Park de Biesbosch, waar ze lange tijd heeft gewoond. Naast de volkstuin in Oudheusden is ze ook wekelijks met enthousiasme als vrijwilliger in Heemtuin De Meulenwerf in Heusden te vinden.